//Λίγα λόγια για τους barista

Λίγα λόγια για τους barista

Τι είναι ένας barista;

Ο barista ετοιμάζει και (γενικά) σερβίρει ροφήματα με βάση τον espresso. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο όρος barista αφορά συχνά τους υπαλλήλους που παρασκευάζουν τόσο τον espresso, όσο και τα άλλα ροφήματα με καφέ. Αν και ο όρος barista εφαρμόζεται τεχνικά σε κάποιον που έχει εκπαιδευτεί επαγγελματικά στη παρασκευή espresso, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει κάποιον με υψηλό επίπεδο δεξιοτήτων παρασκευής άλλων ροφημάτων καφέ όπως τους latte, cappucino κ.λ.π. 

Η λέξη barista προέρχεται από την Ιταλία, και σημαίνει “μπαρμαν”, που σερβίρει αλκοολούχα και μη ποτά, όπως τον καφέ.

Περιγραφή της δουλειάς ενός Barista

Γενικά, οι barista που εργάζονται σε καφετέριες ή καφέ μπαρ χρησιμοποιούν επαγγελματικές μηχανές εσπρέσο (και όχι μηχανές για το σπίτι). Ενω η δουλειά τους μπορεί να ακούγεται απλή, οι επαγγελματικές μηχανές εσπρέσο είναι δύσκολες στον χειρισμό. Ορισμένες είναι χειροκίνητες και απαιτούν τεράστια δεξιότητα, κατάρτιση και ικανότητα προσαρμογής στα χαρακτηριστικά κάθε παρτίδας καφέ, την ώρα της μέρας, τις προτιμήσεις του καταναλωτή κ.λ.π. Άλλες μηχανές όμως είναι “υπερ-αυτόματες” και απαιτούν μόνο τη φόρτωση κόκκων καφέ και το πάτημα ενός κουμπιού.

Πέρα από τη παρασκευή του espresso, οι barista επίσης βράζουν γάλα για να κάνουν μια ποικιλία από ποτά με βάση τον espresso και να προετοιμάσουν ροφήματα καφέ όπως brew κ.λ.π.

Είναι δουλειά του barista να γνωρίζει τις διαφορές μεταξύ ποτών όπως το Cortado, το οποίο παρασκευάζεται με ίσα μέρη πυκνού αφρού γάλακτος σε εσπρέσο και του Flat White που είναι ίσα μέρη αφρού γάλακτος και εσπρέσο.

Barista: εκπαίδευση & εξειδίκευση

Παρόλο που είναι δυνατό για έναν barista να αποκτήσει τις γνώσεις του με τη συμμετοχή του σε μαθήματα, συνήθως μαθαίνει τη δουλειά του από εμπειρότερους στο κλάδο. Πολλοί barista λαμβάνουν μεγάλη ικανότητα στις δεξιότητες τους και περνούν χρόνια εκτελώντας συγκεκριμένες τεχνικές για τη δημιουργία τέλειων ροφημάτων.

Αυτή η ιδεοληπτική τάση βελτίωσης της βιομηχανίας καφέ, οδήγησε σε τοπικούς και διεθνής αγώνες. Παρόλο που οι επίσημοι διαγωνισμοί προέρχονταν από τη Νορβηγία, ο πιο διάσημος και σεβαστός διαγωνισμός barista αυτή τη στιγμή είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Barista (ή WBC), το οποίο όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, πραγματοποιείται σε μια νέα χώρα κάθε χρόνο.

Εκτός από την ικανότητα χειροκίνητης παρασκευής espresso ροφημάτων, μερικοί barista είναι γνωστοί για την εξειδίκευση τους σε άλλους τομείς όπως latte art, καβούρδισμα καφέ, κρύο brew. Πιθανώς να βλέπετε συχνά φύλλα ή καρδιές πάνω στο cappucino και το latte σας, αλλά αυτό το αποτέλεσμα είναι δυσκολότερο απ’ότι δείχνει. 

 

Πληροφορίες για τα σεμινάρια CDS : https://www.nikosfilippis.gr/seminars/

 

 

2018-08-08T20:09:08+02:00